Hutang

Sedih weh… kita bagi pinjam duit kat kawan lama walaupun sendiri tak kaya. Saya memang dah buat budget long term masa tu sebab nak bersalin, confirm job kurang dan beberapa bulan lepas bersalin tak boleh ambil job apa-apa.

Tapi dia janji nak bayar pada sekian masa, kita pun bagilah. Sebab… saya rasa tak baik kalau tak tolong sebab masa tu memang ada duit. Duit boleh cari, sahabat bukan senang nak cari. Lagipun dia yang saya kenal sebelum ni memang orang yang baik.

Dari bulan ke bulan, kita tak tanya dia pun buat tak tau saja. Bila tanya nak tunggu jawapan… adoi. Dah nak setahun dah ni. Tak mampu bayar sekaligus, bayar ansur-ansur pun boleh kan.

Nilai yang dipinjamkan tak adalah besar bagi setengah orang. Tapi untuk saya yang bekerja sendiri, seringgit dua pun amat bernilai.

Mungkir janji satu hal. Tapi sekurang-kurangnya update la kawan awak ni. Jangan la buat saya rasa macam pengemis walhal nak mintak balik duit sendiri. Itu yang sedih tu.

Jangan pancing keluar salah satu sikap saya yang saya ajar untuk duduk diam-diam.