Mengidap Gestational diabetes mellitus (GDM) semasa hamil bukan perkara enteng.

Mengandung 2 kali, dua-dua kali tu saya kena GDM. Tak best… betul tak best. Bila dah kena tu wajiblah menjaga badan sendiri dan baby dalam perut secara extra. Kalau ada rezeki mengandung lagi semoga tak kena lagi.

Untuk ibu-ibu dan bakal-bakal ibu yang sedang mengidap GDM jangan stress-stress ya… ikut nasihat doktor, nurse, dan dietitian. Mereka pasti akan beri panduan yang terbaik untuk kita, insyaallah.

Ok… antara cabaran utama GDM adalah kawal pemakanan. Untuk yang dah biasa dengan diet sihat mungkin tak susah sangat. Tapi untuk yang biasa makan sedap-sedap penuh perasa, minum minuman manis lemak berkrim… haih susah juga tau.

Satu hal lagi… paras gula kita bukan saja mudah naik. Turun sampai tahap hypo pun mudah juga. Punya control makan… tau-tau dah melepek macam nak hypo, hahaha. Pengalaman sendiri ni.

Antara kesan GDM yg boleh berlaku adalah saiz bayi yg terlalu besar sehingga sukar dilahirkan secara normal, bayi lahir pramatang serta anak yg menghidap diabetes sejak kecil. Kasihan anak kan.

shaklee bantu kawal gdm

Shaklee ada menyediakan set supplemen khusus untuk para ibu hamil yg mempunyai masalah GDM. Set ini mengandungi:

✔ ESP

ESP yg tinggi dengan protein membantu memberi makanan kepada sel badan kita secara sihat. Apabila sel kita sihat, maka pankreas juga akan mampu untuk merembeskan insulin pada kadar yg efisien & optimum untuk mengawal paras gula di dalam darah. ESP juga mampu memberikan tenaga serta rasa kenyang lebih lama kepada ibu hamil tanpa memberi kesan peningkatan paras dalam darah si ibu.

Syaratnya… jangan pula campurkan esp dengan air bergula, haha. Bancuh begitu saja atau bancuh dengan tanpa gula tambahan.

✔ OMEGA GUARD

Omega-3 di dalam Omega Guard mampu menstabilkan hormon serta mengurangkan paras gula dalam darah bagi ibu GDM.

✔ B COMPLEX

B Complex membantu mengawal metabolisme serta menstabilkan bacaan paras gula dalam darah selain membekalkan asid folik untuk pertumbuhan otak & saraf bayi di dalam kandungan.

Kalau dah kena GDM tu jangan buat degil tau. Boleh merisikokan nyawa ibu & bayi dalam kandungan. Jadi apa cara sekalipun mesti kawal kesan GDM.

Jika anda sedang mencari ikhtiar untuk mengawal GDM, jangan malu jangan segan. Meh contact Akak ye. Klik sini terus pun boleh; http://fhatiah.wasap.my

012-9341458 (Fhatiah)

 

Tinggalkan Balasan