Teluk Cempedak 2017

Sambil menyelam minum air.

Alang-alang dah dekat, kami sempat-sempatkan juga untuk jejak ke Pantai Teluk Cempedak. Luasss pantai dia. Tapi ombak agak kuat, musim tengkujuh.

Kami plan tak mandi di pantai, nak celup-celup kaki saja. Walaubagaimanapunn… Wafi berjaya buat trick untuk dapat basahkan satu badan. Buat-buat jatuh. Budak yang dulu punyalah penakut nak pijak air yang berpasir, sekarang pantang jumpa pantai atau sungai.

Saya suka pantai. Tapi tak suka mandi di pantai. Pertamanya sebab pantai biasanya banyak orang, maka saya malu. Kemudian lepas mandi pantai mesti badan rasa melekit, tak suka.

Mee Tarik Warisan, McD, Starbuck, A&W, dan Subway. Ini antara restoran yang ada di Pantai Teluk Cempedak. Haaa… macam-macam lagi ada. Tak sempat pusing-pusing. Jadi jangan risau kelaparan ya. Syaratnya bawa duitlah, haha.

Kemudahan asas seperti bilik mandi dan tandas mestilah ada. Boleh tahan bersih. Surau pun ada tapi kami tak masuk, tak sampai waktu solat. Oh ya kawasan parking tidaklah terlalu jauh dari kawasan riadah.

Sedikit gambar yang saya sempat snap di Pantai Teluk Cempedak. Ada lagi DI SINI.

Teluk Cempedak

Teluk Cempedak

Teluk Cempedak

Teluk Cempedak

Teluk Cempedak

Teluk Cempedak

Best juga kumpul umang-umang. Comel.

Teluk Cempedak

Teluk Cempedak

Teluk Cempedak

Teluk Cempedak

Piknik di Lumut Waterfront, Marina Wing.

Sesiapa yang mencari tempat untuk berpiknik di Lumut bolehlah cuba di Lumut Waterfront, Marina Wing. Terletak di Jalan Titi Panjang. Ada kemudahan asas, tapi ada sekali saya pergi kakak kata tandasnya rosak.

Selain piknik dan bersiar-siar boleh juga melawat Muzium KD Rahmat yang ada di kawasan ni. Saya tak pernah masuk, hehe.

Apa yang best piknik di sini?

Baru 2 kali kami berpiknik di Lumut Waterfront ni. Saya suka sebab boleh makan bersila tepi laut tanpa diganggu pasir berterbangan. Tempat yang kami pilih diapit oleh 2 playground. Sesuai kalau bawa budak-budak. Iyalah.. budak-budak bukannya boleh duduk diam. Kalau disuruh makan dan tengok laut saja tentu mereka bosan.

Oh ya… kalau nak memancing pun boleh. Ada kawasan yang sesuai untuk memancing. Senang dapat ikan atau tidak, itu kurang pasti. Yang pastinya kami tak dapat, hihi.

Di bawah ni sikit gambar yang saya sempat snap.

 

Picnic at Lumut Waterfront, Marina Wing

Bukan main gembira dapat main gelongsor mini.

Picnic at Lumut Waterfront, Marina Wing

Tuu dia Muzium KD Rahmat di belakang tu.

Picnic at Lumut Waterfront, Marina Wing

Picnic at Lumut Waterfront, Marina Wing

Picnic at Lumut Waterfront, Marina Wing

Picnic at Lumut Waterfront, Marina Wing

Bolehlah solat dimana-mana, janji bersih.

Kalau nak tengok gambar yang lain boleh KLIK SINI.

Piknik dan bbq di Kalumpang Resort and Training Centre

Sebelum ni ada sebut-sebut nak piknik di area Kalumpang. Tilik punya tilik kami pilih 18 November 2017.

Ok… Sebenarnya hampir tak jadi plan kami ke Kalumpang Resort and Training Centre (KRTC) ni. Sebabnya peralihan monsun jadinya cuaca sedikit haru biru lah kan di negeri-negeri belah barat ni. Tapi dah berjanji dengan anak nak ke sungai. Saya siap buat backup plan bawa Wafi tengok anak sungai yang tak boleh buat mandi je, haha.  Apapun saya hubungi dulu KRTC untuk tanya keadaan macam mana dan dapatkan beberapa maklumat lain. Contact person beritahu biasanya air deras sikit kalau lepas hujan. Masih ok untuk mandi manda, ikut keselesaan masing-masing. Saya diberi nombor yang boleh dihubungi guna whatsapp.

Beberapa minggu sebelum hari yang di plan untuk pergi, saya dah mula check ramalan cuaca untuk Kalumpang. Selang beberapa hari check, haha. Kemudian dapat sebaran maklumat Monsun Timur Laut dijangka bermula pada 13 November 2017. Ramalan cuaca Kalumpang untuk 18 November pun nampaknya makin elok.

Jadi saya pun buat booking untuk wakaf dan tong bbq di KRTC. Saya minta mereka cadangkan wakaf yang dekat dengan sungai supaya mudah nak monitor anak kecil mandi. Saya suka Wakaf Batu ni.

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Dan memang dekat amat dengan sungai. Ada bahagian yang sesuai untuk anak kecil main air.

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Yamin pun boleh lepak-lepak sambil tengok orang, hehhe.

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Di KRTC ni tak dibenarkan bawa dapur (portable etc). Bbq boleh. Tapi barang kami still stok masak-masak. Atas bara bbq pun jadi, hehe.

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Sungainya ada bahagian yang air deras, ada yang tak. Ada yang dalam, ada yang cetek.

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Piknik @ Kalumpang Resort and Training Centre

Info lanjut boleh terus tengok di website KRTC.

Silakan view gambar lain yang kami sempat snap di SINI.

Piknik dan bbq di Kebun Ayah

Saya petik deskripsi di bawah dari page FB mereka;

“A unique eco inspired riverside campsite, training center and resort deep in the heart of the Malaysian rainforest, only 40 minutes away from Kuala Lumpur.”

Kebun Ayah terletak di Lembah Perting, Bentong, Pahang. Untuk sampai ke sini memang sedikit mencabar untuk kami yang bawa kereta Alza dan Wira. Tapi bila dah sampai memang berbaloi. Tempat ni memang sesuai untuk saya yang akan sakit kepala kalau ramai sangat orang, hihhi.

Piknik @ Kebun Ayah

Piknik @ Kebun Ayah

Kami sampai lebih kurang pukul 10 lebih. Staff Kebun ayah dah sediakan kerusi meja dan tong bbq. Selain nak mandi sungai kami nak bakar-bakar dan masak-masak. 😀

Piknik @ Kebun Ayah

Piknik @ Kebun Ayah

Masa kami sampai masih ada beberapa keluarga yang berkhemah di situ. Menjelang tengahari mereka beredar dan sungai kami punya! Hahha.

Piknik @ Kebun Ayah

Piknik @ Kebun Ayah

Piknik @ Kebun Ayah

Wafi dan Yamin puaslah main air dan berlari-lari. Kawasan terjaga, luas dan bersih. Ada bahagian sungai yang sesuai untuk anak kecil.

Piknik @ Kebun Ayah

Piknik @ Kebun Ayah

Yamin dan Wafi sempat tidur. Memang syok la tidur… bunyi hutan dan bunyi sungai je, aman.

Piknik @ Kebun Ayah

Kebetulan tuan punya tempat ni datang, dapatlah jumpa. Sebenarnya rumah kami dekat je tapi kat sini baru dapat jumpa, hahha. Intan ni schoolmate masa sekolah menengah dulu. Senang berurusan dengan Intan & Acat.

Piknik @ Kebun Ayah

Oh ya… kalau nak ke Lata Hammer, boleh parkir di tempat letak kereta Kebun Ayah (berbayar). Kemudian boleh trekking ke Lata Hammer. Kami tak pergi. Saya suka nature tapi badan dah tak berapa boleh nak ber’adventurous’ lagi-lagi anak masih kecil ni, hahah.

Ok, kalau nak info yang lebih lanjut dan terkini tentang Kebun Ayah bolehlah tengok di page FB ni https://www.facebook.com/kebunayah. Contact number semua boleh dapat di situ.

Boleh tengok lagi gambar sepanjang kami di situ. KLIK SINI.