Berendam di Kalumpang Resort and Training Centre (KRTC)

Haaa… Ini kali kedua saya pergi ke Kalumpang Resort and Training Centre (KRTC). Nama sungainya, Sungai Inki. Dah ada nombor Cik Azi, kali ni terus tanya wakaf yang saya nak masih available atau tidak. Alhamdulillah masih kosong untuk tarikh yang saya mahukan. KRTC ni bagus, kawasannya boleh dikatakan bersih dan banyak kemudahan. Urusan pun mudah. […]

Macam mana mahu menangani anak memilih makanan (picky eater).

mealshake untuk nutrisi kanak-kanak

Beruntung ibu bapa yang punya anak suka makan. Bagi sesetengah ibu bapa, menyediakan makanan untuk anak-anak adalah satu cabaran sebab… anak memilih makanan. Macam saya la tu… haha. Saya pasti tak keseorangan. Di bawah ni cara yang biasanya disyorkan di web atau blog pemakanan. Jangan paksa anak makan ketika anak tidak lapar. Bila anak mahu […]

Kekacauan mental dan emosi, cara saya mengawalnya.

Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut, saya mesti jelaskan bahawa saya tidak mendapat rawatan dari doktor dan tidak di diagnos punya masalah kesihatan mental. Apa yang saya cuba kongsikan adalah bagaimana saya mengawal masalah mental dan emosi yang pernah saya hadapi. Anda lebih tahu keadaan diri anda, kalau tak terkawal segeralah minta bantuan doktor. Atau jika […]