Kekacauan mental dan emosi, cara saya mengawalnya.

Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut, saya mesti jelaskan bahawa saya tidak mendapat rawatan dari doktor dan tidak di diagnos punya masalah kesihatan mental. Apa yang saya cuba kongsikan adalah bagaimana saya mengawal masalah mental dan emosi yang pernah saya hadapi. Anda lebih tahu keadaan diri anda, kalau tak terkawal segeralah minta bantuan doktor. Atau jika […]

Semua minyak ikan sama?

Tak sama tuan puan :D. Kebiasaan produk supplemen minyak ikan di pasaran (farmasi) terdiri daripada 2 jenis ini: 1. Diperbuat daripada ekstrak hati ikan; bukannya ikan itu sendiri. 2. Ditambah dengan pelbagai perisa & gula untuk menghilangkan bau hanyir. Ini terutamanya produk yang dikatakan untuk perkembangan otak kanak-kanak. Sumber Omega-3 terbaik adalah dari sumber minyak […]

Wanita hamil dan bayi dalam kandungan perlukan nutrisi yang cukup.

nutrisi untuk ibu hamil

Anda positif hamil? TAHNIAH! Haa… jangan lupa mesti jaga kesihatan dan pemakanan. Semasa hamil ni, biasanya wanita memang sensitif dari segala segi. Bukan sahaja tekak dan lidah jadi makin sensitif, emosi dan semua anggota badan pun mula macam-macam. Tapi jangan risau… sementara saja tu. Nanti dah bersalin semuanya berbaloi-baloi. Selain fikir tentang diri kita, mesti […]

Mengidap Gestational diabetes mellitus (GDM) semasa hamil bukan perkara enteng.

shaklee bantu kawal gdm

Mengandung 2 kali, dua-dua kali tu saya kena GDM. Tak best… betul tak best. Bila dah kena tu wajiblah menjaga badan sendiri dan baby dalam perut secara extra. Kalau ada rezeki mengandung lagi semoga tak kena lagi. Untuk ibu-ibu dan bakal-bakal ibu yang sedang mengidap GDM jangan stress-stress ya… ikut nasihat doktor, nurse, dan dietitian. […]