Wanita hamil dan bayi dalam kandungan perlukan nutrisi yang cukup.

Anda positif hamil? TAHNIAH!

Haa… jangan lupa mesti jaga kesihatan dan pemakanan. Semasa hamil ni, biasanya wanita memang sensitif dari segala segi. Bukan sahaja tekak dan lidah jadi makin sensitif, emosi dan semua anggota badan pun mula macam-macam. Tapi jangan risau… sementara saja tu. Nanti dah bersalin semuanya berbaloi-baloi.

Selain fikir tentang diri kita, mesti fikir pasal bayi dalam kandungan. Cuba kawal emosi dan kesihatan demi anak dalam kandungan. Nutrisi kena cukup supaya perkembangan anak tidak terganggu.

Selain cuba mengamalkan diet yang sihat, ibu-ibu boleh amalkan suplemen yang sesuai. Iyalah kadang kita ni bila mengandung selera kacau bilau. Kadang tak ada selera, kadang berselera tapi berselera pada makanan yang kurang nutrisi.

Apa vitamin yang sesuai diamalkan oleh ibu hamil?

nutrisi untuk ibu hamil

📌 Vita-Lea
Setiap hidangan memberikan 28 jenis vitamin penting dan mineral kritikal, termasuk vitamin C, dan Beta Karotena untuk perlindungan antioksidan.

Vita-Lea® Iron Formula mengandungi 400mcg asid folik, vitamin B yang diperlukan untuk tubuh yang sihat, melalui sistem pengangkutan mikrosalutan berpaten, direka untuk memastikan penyerapan asid folik.

📌 B Complex
B Complex mengandungi vitamin B lengkap untuk kesihatan ibu dan mengandungi asid folik. Asid folik amat penting untuk mengelakkan kecacatan kepada janin.

📌 Ostematrix
Ostematrix adalah kalsium yang diperkaya dengan Vitamin D untuk membantu dalam penyerapan. Ia membekalkan keperluan kalsium yang diperlukan oleh ibu dan sekaligus mengurangkan kekejangan otot (cramp) dan sakit pinggang / belakang yang lazim dialami oleh wanita. Ibu yang kekurangan kalsium akan menyebabkan bayi menyerap kalsium sedia ada pada ibu yang boleh menyebabkan osteoporosis sekiranya dibiarkan berlanjutan.

📌 ESP (Energizing Soy Protein)
Sumber protein berasaskan non-GMO soya yang mampu mengekalkan rasa kenyang dengan
lebih lama. Protein penting dalam pembentukan sel-sel yang baru. Dengan ESP, ibu akan rasa kenyang lebih lama dan dapat mengelakkan daripada mengambil kudapan yang kurang sihat. Ia juga dapat mengelakkan ibu menjadi letih & lesu dan sangat sesuai diambil oleh ibu
yang mengalami alahan atau mabuk teruk sehingga kurang makan. Soya seperti diketahui ramai dapat mencantikkan kulit ibu dan bayi serta mengurangkan kesan regangan (stretch marks) yang lazim berlaku pada ibu hamil.

📌 Vitamin C
Vitamin C membantu menyerap zat besi / iron dan sintesis protein. Jadi, Vitamin C ini sebagai ‘enhancer’ untuk membantu vitamin / supplement lain untuk serapan sepenuhnya. Selain itu, ia sebagai anti oksidan dan membantu meningkatkan imun badan ibu agar tidak mudah terkena sakit seperti selsema.

📌 Omega Guard
Omega Guard adalah minyak ikan yang diperkaya dengan Omega-3, DHA & EPA. Ia membantu dalam perkembangan otak bayi yang sihat serta membantu melancarkan peredaran darah ibu sekaligus mengawal tekanan darah serta tahap kolestrol ibu.

Tak sanggup nak makan semua? Jangan risau. Hubungi saya dan kita cerita apa yang sesuai dengan kondisi anda. Meh klik sini; http://fhatiah.wasap.my

012-9341458 (Fhatiah)

Tinggalkan Balasan