Hanya kerana jual suplemen…

Ini gambar cover photo di akaun Facebook saya. Setengah orang menghindar dari saya sebab gambar ni. Bukan pasal anak2 tu… tapi pasal ayat/frasa kat tengah tu. Kerana suplemen. Sebenarnya saya tidaklah terlalu aktif menjual, hanya kepada yang memang mencari. Cuma saudara mara, kawan-kawan, dan orang-orang yang kebetulan jumpa blog atau akaun media sosial saya. Tak […]

Diabetes Ketika Hamil: Ujian dan apa perlu buat jika positif.

“Walaupun puan dah boleh dikira veteran GDM, still kena jumpa dietition ya.” Kata doktor semasa pemeriksaan rutin di klinik kesihatan. Ya… 3 kali mengandung dan 3 kali berturutlah positif Gestational Diabetes Mellitus (GDM) iaitu diabetes ketika hamil. Iyalah.. mengandung kali pertama pun umur dah 30-an, overweight pula tu, hahah. Oleh kerana dah memang ada history […]

Kekacauan mental dan emosi, cara saya mengawalnya.

Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut, saya mesti jelaskan bahawa saya tidak mendapat rawatan dari doktor dan tidak di diagnos punya masalah kesihatan mental. Apa yang saya cuba kongsikan adalah bagaimana saya mengawal masalah mental dan emosi yang pernah saya hadapi. Anda lebih tahu keadaan diri anda, kalau tak terkawal segeralah minta bantuan doktor. Atau jika […]